Poveste cu povete. Principiul cauzalitatii. Recunostinta.

Cu mult timp in urma , in Surinam, o tarisoara din America de Sud, un incendiu mare de padure a ajutat populatia sa inteleaga importanta responsabilitatii individuale si principiul cauzalitatii. Aproape intreaga fauna a tarii a fost distrusa de incendiu,dar un sarpe s-a ascuns in strafundul unei gauri de pamant si a asteptat. Cand,in sfarsit o furtuna violenta a stins flacarile,ploile torentiala au inundat solul si sarpele nu a mai putut sa iasa.

 - Ajutor ! Ajutor ! a strigat el pana nu a mai putut.
Dar nimeni nu l-a auzit. Sarpele era disperat. Un tanar care trecea din intamplare sau poate nu pe acolo ,l-a auzit. Tanarul a ezistat putin nestiind ce sa faca,stiind temperamentul sarpelui.
- Iti fagaduiesc ca nu am sa te musc,a soptit sarpele ,care era acum ragusit.
Tanarul cu inima mare, l-a scos apoi de acolo. Dar nici nu a iesit bine ca a si incercat sa-i smulga o bucata de piele.
- Opreste-te ! a spus tanarul. Pai bine,sarpe, eu te ajut si tu acum ma musti? Nu trebuie sa faci rau celor care iti vin in ajutor.
- De unde sa stiu eu ca e adevarat ce spui? a replicat sarpele. Dovedeste-mi ca asa e !
- Iti voi dovedi,vino cu mine . Daca n-am dreptate vei avea dreptul sa ma musti.
Putin mai departe ,pe drum ,au intalnit un cal si l-au intrebat daca poti rasplati o fapta buna cu una rea. Calul a sforait.
- Evident ! Drept multumire trag caruta ,sunt biciuit!
- Vezi ? Ti-am zis eu ! a zis sarpele,izbucnind in ras,foarte incantat.
Tanarul nu era insa convins. Putin mai tarziu au intalnit o vaca care a replicat ca ea dupa ce da lapte se asteapta sa fie taiata si un urs care desi e indragit de atatia copii ,devine vanat.
Cand sarpele se pregatea sa-i ceara tanarului sa-si tina promisiunea,o femeie foarte inteleapta s-a apropiat de ei.
- Ce s-a intamplat? a intrebat ea.
Dupa ce i s-a explicat situatia,ea le-a cerut sa o duca pana la cuibul sarpelui, ca sa se poata lamuri mai bine.Si acolo, a insistat:
- Va rog sa imi aratati unde erati amandoi. Ajutat de tanar,sarpele a intrat inapoi in gaura si a reinceput sa ceara ajutor. Dar inainte ca tanarul sa aibe timp sa-i vina a doua oara ,plin de compasiune,in ajutor animalului,femeia l-a impiedicat.
- Iata raspunsul si rezolvarea,le-a spus ea. Sarpele trebuie sa iasa singur din gaura ca sa pretuiasca valoarea unui gest plin de bunatate. Altfel nu va intelege niciodata si nu va fi recunoscator binelui !Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Acelasi suflet - dincolo de frontierele timpului si spatiului .- Despre sufletele gemene -

Andalu - baietelul cu florile

Ia cana cu ceai și stai!