Poveste cu povete. Principiul cauzalitatii. Recunostinta.

Cu mult timp in urma , in Surinam, o tarisoara din America de Sud, un incendiu mare de padure a ajutat populatia sa inteleaga importanta responsabilitatii individuale si principiul cauzalitatii. Aproape intreaga fauna a tarii a fost distrusa de incendiu,dar un sarpe s-a ascuns in strafundul unei gauri de pamant si a asteptat. Cand,in sfarsit o furtuna violenta a stins flacarile,ploile torentiala au inundat solul si sarpele nu a mai putut sa iasa.

 - Ajutor ! Ajutor ! a strigat el pana nu a mai putut.
Dar nimeni nu l-a auzit. Sarpele era disperat. Un tanar care trecea din intamplare sau poate nu pe acolo ,l-a auzit. Tanarul a ezistat putin nestiind ce sa faca,stiind temperamentul sarpelui.
- Iti fagaduiesc ca nu am sa te musc,a soptit sarpele ,care era acum ragusit.
Tanarul cu inima mare, l-a scos apoi de acolo. Dar nici nu a iesit bine ca a si incercat sa-i smulga o bucata de piele.
- Opreste-te ! a spus tanarul. Pai bine,sarpe, eu te ajut si tu acum ma musti? Nu trebuie sa faci rau celor care iti vin in ajutor.
- De unde sa stiu eu ca e adevarat ce spui? a replicat sarpele. Dovedeste-mi ca asa e !
- Iti voi dovedi,vino cu mine . Daca n-am dreptate vei avea dreptul sa ma musti.
Putin mai departe ,pe drum ,au intalnit un cal si l-au intrebat daca poti rasplati o fapta buna cu una rea. Calul a sforait.
- Evident ! Drept multumire trag caruta ,sunt biciuit!
- Vezi ? Ti-am zis eu ! a zis sarpele,izbucnind in ras,foarte incantat.
Tanarul nu era insa convins. Putin mai tarziu au intalnit o vaca care a replicat ca ea dupa ce da lapte se asteapta sa fie taiata si un urs care desi e indragit de atatia copii ,devine vanat.
Cand sarpele se pregatea sa-i ceara tanarului sa-si tina promisiunea,o femeie foarte inteleapta s-a apropiat de ei.
- Ce s-a intamplat? a intrebat ea.
Dupa ce i s-a explicat situatia,ea le-a cerut sa o duca pana la cuibul sarpelui, ca sa se poata lamuri mai bine.Si acolo, a insistat:
- Va rog sa imi aratati unde erati amandoi. Ajutat de tanar,sarpele a intrat inapoi in gaura si a reinceput sa ceara ajutor. Dar inainte ca tanarul sa aibe timp sa-i vina a doua oara ,plin de compasiune,in ajutor animalului,femeia l-a impiedicat.
- Iata raspunsul si rezolvarea,le-a spus ea. Sarpele trebuie sa iasa singur din gaura ca sa pretuiasca valoarea unui gest plin de bunatate. Altfel nu va intelege niciodata si nu va fi recunoscator binelui !



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Acelasi suflet - dincolo de frontierele timpului si spatiului .- Despre sufletele gemene -

Andalu - baietelul cu florile

Mai da-mi Doamne,aripi sa zbor !